Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Aktualitásaink

Répával a zöldebb vendéglátásért

Címkék: Aktuális
Szavazz a pénzeddel! - erre buzdított a május 4-i rendezvény, melyen körülbelül 400 fiatal egy óriási buli keretében szólította fel a vendéglátóhelyeket kézzel fogható környezetvédelmi fejlesztések bevezetésére.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Carrotmob rendezvények lényege, hogy a fogyasztók a vásárlóerejüket felhasználva mutassák meg a vállalkozásoknak, hogy milyen értékrend fontos a számukra. A május 4-e délután elsősorban a zöldebb, felelősebb vendéglátás iránti igényre próbálta felhívni a Mikszáth Kálmán tér környéki éttermek, kávézók és pub-ok vezetőinek figyelmét.

"Általánosságban azt kell mondjuk, hogy a hazai vendéglátásra egyelőre nem jellemző az a fajta környezetvédelmi szempontú tudatosság, amely nyugaton már sok országban tapasztalható. Ennek egyik oka, hogy a vendéglátóegységek eléggé be vannak szorítva a népegészségügyi előírások közé, amelyek kevés teret engednek a környezetbarát megoldásoknak, másrészt pedig úgy tűnik, egyelőre a fogyasztók sem követelik meg az ezirányú fejlődést - illetve nem jutalmazzák meg eléggé azokat, akik környezetkímélőbben működnek, mint versenytársaik” - nyilatkozta Szűcs Róbert, a rendezvény szervezésében részt vevő Felelős Gasztrohős csapat képviselője.

A mostani rendezvény világviszonylatban is igen nagynak számít: 2012-ben a legnagyobb Carrotmob 7 üzlet részvételével zajlott (Linz, Ausztria) és a legnagyobb felajánlás hasonló eseményen 200%-volt (Perth, Ausztrália). A szombati akció mindkét eseménnyel felvette a versenyt, hiszen a Mikszáth téri Carrotmob-hoz 7 vendéglátóegység csatlakozott és ezek közül a Lumen a napi bevételének 200%-át ajánlotta fel.

A programot a Shortstory zenekar, a Magyar Császári Pillanatművek és Marcus De színesítette a zenéjével.

Az esemény nem csak a fogyasztók, hanem az akcióhoz csatlakozott vendéglátóhelyek vezetőinek is elnyerte a tetszését. "Nagyon tetszik a kezdeményezés, és nem csak azért, mert reklámot jelent a számunkra. Mi az utóbbi időben igen sokat költöttünk az energiahatékonyságunk növelésére, és terveink szerint most az étteremben felhasznált vízmennyiség visszaszorításának látnánk neki. A Carrotmob pont jókor jött, hiszen az extra bevétel hozzásegít minket, hogy ebbe belekezdjünk. Ezért is ajánlottuk fel a napi bevétel 100%-át a víztakarékosságunk fejlesztésére." - mondta Fekete András, a Krúdy Gyula utcán található Don Leone étterem tulajdonosa.

Egy másik résztvevő vendéglátóhely, a süteményekre szakosodott Vostro kávézó társtulajdonosa, Kiss Judit szintén hasznosnak találta a rendezvényt. "Sok törzsvendégünk van, de mellettük ma több volt az eddig ismeretlen arc is, akiket reméljük, az ajtón lévő plakát motivált arra, hogy nálunk fogyasszanak. Mi a bevételünk 50%-át ajánlottuk fel abból a célból, hogy lecseréljük a korábbi tulajdonosoktól örökölt dizájnos, de sok energiát fogyasztó égőinket.”

A Carrotmob egyik fontos eleme, hogy a vállalkozások által tett ígéreteket a szervezők "be is hajtják”, vagyis a rendezvény utáni hónapokban nyomon követik és dokumentálják, hogy a beruházások valóban megtörténtek. "Május 4-ével tehát a Felelős Gasztrohős csapata és a Greenpeace aktivistái számára nem ér véget a Carrotmob, és reméljük, hogy az eredményeket a résztvevők is figyelemmel követik majd a blogunkon.” - tette hozzá Róbert.

További információk:

Szűcs Róbert

robert@okolucio.hu

06 20 969 50 59

www.carrotmob.hu,

www.facebook.com/CarrotmobHungary

Hivatalos bemutató:

http://vimeo.com/2913530

Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés