Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Aktualitásaink

Egymilliárd forint kutatásra

Címkék: Aktuális
Az Európai Unió tudományos és innovációs közösségének egyetlen kelet-közép-európai tagja Budapesten létesült. A szervezet az EU források mellett, egymilliárd forintos támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében megvalósuló pályázaton. Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont létrehozása és új kutatási programjának elindítása alkalmából rendeztek konferenciát március 5-én az ELTE Gömb Aulában.
A lágymányosi Infoparkban működő központ neve EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont, mert az EIT, az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete által létrehozott informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösség (ICT Labs KIC) társult tagja.

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont olyan szervezet, amely a kutatók, az ipari partnerek és a felsőoktatási intézmények együttműködését koordinálja, emellett felel a teljes projekt szakmai és pénzügyi vezetéséért, összehangolja a konzorciumi partnerek szakmai és operatív munkáját, biztosítja a projekt működésének kereteit.

A Magyar Nemzeti Társult Csomópont az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft. és a GE Healthcare együttműködésével folytatja tevékenységét.

„Az EIT KIC társulásokban való magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása” című, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló pályázatra az ELTE, a BME és a Cisco Magyarország alkotott pályázati konzorciumot, és nyert egymilliárd forintos támogatást.

Az EIT befektetői szemlélettel finanszírozza az innovációs tevékenységet, azaz a források 25 százalékát biztosítja, a kutatások üzleti célú hasznosítása érdekében. A költségek 75 százalékát azonban a nemzeti kormányok támogatása, ipari vagy más EU források révén kell előteremteni. A budapesti konzorcium első jelentős kutatási programját így segíti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázata.

A program keretében 2014 közepéig négy területen valósulnak meg fejlesztések az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetésével. A négy átfogó témában többek között 10 új prototípus megalkotását, egy szabadalmi bejelentést és egy új, a kutatás bizonyos eredményeit megvalósító, hasznosító vállalkozás létrehozását vállalták a kutatók, valamint azt, hogy kutatásaikkal legalább tíz nemzetközi kutatási és fejlesztési programhoz csatlakoznak.

„A projektnek köszönhetően, a budapesti csomópont köré szerveződve, egy kiemelkedő innovációs képességekkel bíró ökoszisztéma fejlődik tovább, amely Magyarország számára a nemzetközi elismerésen túl magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoz létre, és hozzájárul az ország nemzetközi versenyképességéhez.” – mondta Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője.

„A hazai egyetemi közösség megújulására is minta lehet a most megnyílt együttműködési központ. Az ugyanis az oktatást, a kutatást és az üzletet integráló innovációs felfogás szellemében született, amelynek ugyan vannak hagyományai az ELTE és a BME keretein belül, de ez a kezdeményezés átfogó jellege és Európai jelentősége miatt mindenképpen mérföldkő ebben a folyamatban” – mondta el Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsősoktatásért felelős államtitkára.

A március 5-i konferencia előadói hangsúlyozták az infokommunikációs szektor jelentőségét az EU versenyképességének erősítése terén.

Martti Mäntylä, az EIT ICT Labs stratégiai igazgatója kiemelte: „Az Európai versenyképesség és fenn-tartható gazdasági növekedés kulcsa az, hogy a kutatás-fejlesztési képességeket üzleti szemlélettel erősítsük meg. Ebben a folyamatban Budapest kiemelt partnerünk, innovációs hagyományai és regionális központi szerepe miatt.”

„Az informatikai szektor kiemelkedően sikeres ágazata a hazai gazdaságnak. Gondoljunk a magyar fejlesztési központtal működő nagyvállalatokra vagy az elmúlt években, hazánkból világsikerré vált vállalkozásokra. Ezt a két hagyományt ötvözi a most létrehozott központ, amelynek stratégiai szerepe van az informatikai kis- és középvállalkozások fejlesztésében.

Európai szinten együttműködünk az EIT-val, mert a sikere közös érdekünk. Ez különösen igaz az EIT ICT Labs Csomópont esetében, amelynek a nemzetközi informatikai és innovációs képzése hosszú távon a gazdasági növekedéshez járul hozzá.” – hangsúlyozta Nikodemus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs Főosztályának vezetője.

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont konzorciumának a Cisco Systems Magyarország Kft. is tagja. György László, a társaság ügyvezetője, rámutatott, hogy „ez az együttműködés számunkra azért is egyedülálló lehetőség, mert az egyetemi partnereinkkel valóban közös kutatói munkát folytatnak kollégáink.

Bár ma már a világháló mindennapjaink része, a fizikai világban fellelhető tárgyak, eszközök 99%-a ma még nem kapcsolódik az internethez. A felhasználók és számítógépek mellett a folyamatok, adatok és eszközök hálózatba kapcsolása, azaz az Internet of Everything egyedülálló innovációs lehetőségeket kínál Magyarország számára.”

Az egymilliárdos költségvetésű program során olyan fejlesztéseken dolgoznak a kutatók, amelyek a jövőben a felhasználók életét a hétköznapokban is segítik majd.

A jövő digitális közösségi terei és mobilitás című program célja, hogy az infokommunikációs techno-lógia segítségével a városok közlekedésének optimalizálását a mobiltelefonokra támaszkodva segítse elő. Intelligens közlekedésszervezési eszköz megalkotásával a forgalom mérése alapján számított minták segítségével, a járművezetőknek előre jelezhetővé válik, milyen további fennakadás várható egy már kialakult torlódás nyomán.

Az ember-számítógép együttműködés című témakör az oktatási és tanulási metódusok, az élethosszig tartó tanulás és a munkahelyi képzés területén, valamint a társadalom peremére szorult rétegek integrálása, a fogyatékkal élők támogatása terén kínál fejlesztéseket. A fejlesztők olyan rendszeren is dolgoznak, amely a fogyatékkal élő kisgyermekek játékos tanulását, fejlődését támogatja.

A kutatás mellett, az oktatás és az új vállalkozások mentorálása is része a Magyar Nemzeti Társult Csomópont tevékenységének. A központ szervezésében az informatikus hallgatók három szakirányon tanulhatnak az ELTE és a BME részvételével futó közös képzésekben az EIT ICT Labs által alapított mesterképzésben.

Ez a mesterképzés EU állampolgárok számára ingyenes, és a kétéves programot 8 európai ország 19 egyeteme közül választva, két egyetemen végzik a diákok. A budapesti központ a nemzetközi doktori képzésben is közreműködik, az újonnan alapított Doktori Képzési Központok egyike Budapesten létesült. Ennek során a tudományos ismereteket vállalkozásfejlesztési és üzleti képzéssel egészítik ki, ezzel segítve a hallgatók saját üzleti ötleteinek megvalósítását.

További információk: www.ictlabs.elte.hu www.eitictlabs.eu
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés