Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Fenntartható praktikák

A tej élet, erő, egészség – és ha nem?

Vajda Gizella, 2012.11.21.
A boltok polcain sorakozó tejek többsége nagyüzemi állattartásból származik, különböző tisztítási és feldolgozási folyamatokon átment termék, amely beltartalmi értékek szempontjából nem veszi fel a versenyt a korábbi „háztáji” tejekkel. A tej fogyasztása és az ehhez kapcsolódó, sokszor ellentmondó vélemények napjainkban is jelentősen megosztják a szakembereket és a nagyközönséget, hiszen sok embernél a tej és a tejtermékek bélrendszeri problémákat vagy bőrtüneteket okoznak.
Tejcukor-érzékenység: a természetes állapot

A tejet ellenzők legfőbb érve a tejfogyasztással szemben az, hogy a tejcukrot (laktózt) lebontó laktáz enzim aktivitása a szopási időszakot követően, az életkor előre haladtával egyre inkább csökken. Az állatvilágban, az emlősök kifejlett példányainak bélrendszerében nincs laktáz-aktivitás.

A kutatók szerint a népek között mintegy 8–12 ezer évvel ezelőtt történt foglalkozás szerinti elkülönülés befolyásolhatta a tejcukor-érzékenység kialakulását.

Azoknál a – főleg északi – népeknél, amelyek állattenyésztéssel foglalkoztak, a tej része maradt a felnőttek étrendjének, így a tejcukrot bontó enzim aktivitása a gyermekkoron túl is fennmaradt. Közöttük alakult ki az a génmutáció, amely továbbörökítette a felnőttkori tej- és tejcukor-emésztési képességet.

Logikusan végiggondolva a dolgot, azt mondhatjuk, hogy a tejcukor-érzékenység a természetes állapot. Azoknál a népeknél azonban, amelyeknél a földművelés vált meghatározó megélhetési forrássá, a csecsemő- és kisgyermekkor után nem volt jellemző a tej fogyasztása.
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat XII. évfolyam 5. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés