Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Aktualitásaink

A vörösiszap-katasztrófa: Új, saját gyártású dokumentumfilm premierje az OzoneNetwork TV műsorán

Már két év is eltelt az ajkai vörösiszap-katasztrófa óta, de vannak, akik sosem felejtik el a tragédia napját. Az OzoneNetwork TV stábja az iszapömlés idején is a helyszínen forgatott, és most visszatértek megnézni, mi változott az elmúlt idõszakban. A film feltárja a tragédia okait és következményeit, a településen végzett mérések döbbenetes adatait, valamint látványos számítógépes grafikákkal megmutatja, mi történt az iszapömlést megelõzõ pillanatokban.
Magyarország történetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófája a szemünk előtt történt, mégis rengeteg kérdés övezi még mindig. Az OzoneNetwork TV az iszapkatasztrófára emlékezve egyórás dokumentumfilmet mutat be az eseményről és utóéletéről a tragédia második évfordulóján.

A környezetvédelemmel aktívan foglalkozó csatorna műsorkészítőinek legfontosabb célkitűzése a katasztrófa megtörténtéhez vezető okok teljes körű feltárása, de szakértők bevonásával az iszapömlés környezeti hatását és következményeit is kutatják.

A filmben megszólaltatják azokat, akik az évtizedeken át féltve őrzött emléktárgyaikat, a szülői házukat, a megélhetésüket veszítették el, nyilatkozataik segítségével a tragédia lelki hátterébe nyerhetünk bepillantást.

2010. október 4-én 12:25 perckor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tizes vörösiszap-tározó kazettája átszakadt. Az egymillió köbméternyi erősen lúgos, mérgező, maró hatású zagy percek alatt elöntötte Kolontárt és Devecsert, befolyt a házakba, magával sodorta az embereket, autókat és minden mozdítható tárgyat. Tíz ember meghalt, négyszázhatan megsérültek, ebből százhúszan súlyosan. Kipusztult a Torna patak teljes élővilága, elszennyeződött a Marcal folyó, nem sokkal később pedig a szennyeződés a Dunába is bekerült.

A dokumentumfilmek operatőre, Molnár Gábor így emlékszik a forgatásra: "Amikor itthonról elindultunk, azt hittem, hogy a házak közvetlenül a tározó mellett lesznek. Amikor leértünk, szörnyű látvány fogadott, láttam, hogy a tározótól igen nagy távolságra lévő házak is súlyosan károsodtak. Akkor értettem meg, hogy milyen nagy mennyiségű iszap zúdult a környékre. A fiam abban az évben született, ezért számomra a legszörnyűbb az iszapos törött játékok látványa volt."

Az OzoneNetwork szerkesztő-riportere, Rideg Richárd elmondása szerint: "Amikor történik valami olyan, amire nehéz szavakat találni, akkor mindig megjelennek a megfelelő emberek és elmondják, mi történt vagy éppen mi történhetett. A vélt vagy valós felelősök meg a karjukat tárogatják, hogy akkor most ők mit is mondhatnának. Mi nem ezt akartuk megmutatni. Természetesen rengeteg szakértő szólal meg a dokumentumfilmben, de a történetet a túlélők mesélik el. Talán ez az 55 perc segít mindannyiunknak egy kicsit jobban megérteni a 2010 októberében történteket."

Az Origo Zrt. televíziós üzletágának programigazgató-producere, Pálmai L. Ákos elmondta: "Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy jó minőségű, nézhető és informatív dokumentumfilmek készüljenek Magyarországon. Ebben az alkotásban a 21. század televíziós technikáját használjuk, szemléletes számítógépes animációkkal mutatjuk be hogyan és miért történt a tragédia. Célkitűzéseink között szerepel még több magyar téma feldolgozása. Nemsokára újabb OzoneNetwork dokumentumfilmmel találkozhatnak az OzoneNetwork TV nézői."

A dokumentumfilm egyszerre lesz ingyenesen elérhető október 4-én 12:00-tól a T-Home Moziarénában, a UPC Videótárban, a Videa.hu és a YouTube videómegosztókon és az OzoneNetwork TV Facebook oldalán.

Este az OzoneNetwork TV műsorán 22:00-kor lesz látható, a Parlament Televízióban pedig 23:00-kor kerül adásba A vörösiszap-katasztrófa című magyar dokumentumfilm.

A teljes film megtekinthető: itt


Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés