Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Rendezvények

Szivarológia és fenntarthatóság

Németh Gábor, 2012.08.07.
Címkék: Civilek
A Ma & Holnap szerkesztõsége némi kihagyás után folytatja az olvasók körében nagy népszerûségnek örvendõ Ma & Holnap Klubestek szervezését. Az idei elsõ összejövetel különleges alkalom volt, mivel nem mindennapi helyen és közegben került megrendezésre.
Ha kiejtjük azt a szót, hogy szivar, sokaknak Castro, Churcill vagy épp Schwarzenegger jut az eszébe, no meg az arisztokrácia ide nem illő jegyei: a konzervatív angol klubok és az üzleti elit szivarfüst homályába vesző arcvonásai.

Hazánkban is sokan hódolnak a szivarozás örömének, és van egy immár 10 éves szivarklubunk is! Az Első Magyar Szivarklub nevet viselő egyesület 2002. május 23-án alakult, tíz szivarozást és az ehhez fűződő életérzést, szokásokat és a vele járó tradicionális elemeket kedvelő úriember ötletéből.

Mivel a lap egyik munkatársát erős szálak fűzik ehhez a társasághoz, felmerült az ötlet, mi lenne, ha a Ma & Holnap Klub és a Szivarklub tagjai egy közös estét töltenének el? Tesszük ezt azért, hogy jobban megismerjük egymás szokásait, gondolatokat cseréljünk, miközben a kulináris élvezetekről sem feledkezünk meg. Az apropó: miként fér meg egymás mellett a szivarozás, illetve a fenntarthatóság, amit a magazin képvisel. A Ma & Holnap Klub tagjai nagy várakozással tekintettek e találkozó elé, hiszen nekik is ismeretlen volt ez a terület. Magáról a szivarról és a szivarozásról is keveset tudtak.

A dohány a Nicotiana tabacum nevű növény levele, "őshazája" a mexikói Yukatán-félsziget. 1558-ban került Európába, az Újvilág felfedezői hozták be a francia királyi udvarba. Jean Nicot, az uralkodó spanyol nagykövete tette népszerűvé. A szivarozás és a tubákolás az 1800-as évek elején vált divattá. A legjobb dohány Kuba, Honduras és Dominika tájairól származik. Talán ismerősen csengenek a Cohiba, Rómeó és Julia, Dunhill, Bolivar vagy Davidoff nevek.

A klubest remek hangulatban telt. A Búsuló Juhász étterem teraszáról elénk táruló Budapest esti látképében gyönyörködve kezdődött meg az ismerkedés. Először a szivargyújtás művészetével, majd a szivarklub történetével, tevékenységével ismertette meg a Szivarklub vezetősége (Borics Zoltán elnök és Faludi György alelnök) az egybegyűlteket. Borics Zoltán fél kilenckor egy gongütéssel adott jelet a hagyományos szivargyújtásra.

Németh Gábor, a Ma & Holnap folyóirat kommunikációs igazgatója (a szivarklub volt alelnöke) bemutatta a Ma & Holnap Klub jelen lévő tagjait, majd Scodnik Kinga, a magazin szerkesztőbizottságának tagja a fenntartható fejlődésről tartott rögtönzött kiselőadást, amit a szivarklub tagjai nagy örömmel fogadtak, kérdésekkel árasztva el a szerkesztőség tagjait.

A két tábor hosszasan, késő estébe nyúlóan beszélgetett egymással. Bizony azok számára, akik a társadalom e rétegét képviselik, a fenntarthatóság szó jelentése különös hangsúllyal bír. Ők azok a sok esetben befolyásos pozícióban lévő emberek, akiknek fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy mi mindent tehetnének ezen a területen, akár egymaguk, akár közösen, klubszinten is.

A Szivarklub nevéhez a rendszeres klubesteken kívül minden évben egy nemes cselekedet is fűződik. Kiválasztanak egy gyermekeket gyógyító intézményt, és jelentős adománnyal támogatják a kis betegek gyógyulásához szükséges eszközök vásárlását.

Búcsúzáskor többen érdeklődtek a folytatásról. Nos, megígérhetjük, hogy amennyiben lesz, arról feltétlenül beszámolunk, hiszen nem mindennapi estében volt része a jelen lévő hölgyeknek és uraknak.

Németh Gábor
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés