Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Rendezvények

Kislábnyom program: díjazták az energiatudatos háztartásokat

Vadovics Edina, 2012.08.07.
Címkék: Civilek
Lezárta háztartások számára indított Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyét a GreenDependent Egyesület. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerûsítse a klímabarát, karbonszegény életmódot. A kampány keretében indított versennyel a szervezõk arra próbáltak rámutatni: csupán viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentõs energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani.
A fõdíjat megnyerõ család a díjat felajánló Sharp képviselõjével
Kampány az energiatakarékos életmódért
A klímaváltozás egész Európában aggodalommal tölti el az embereket. A legújabb kutatások szerint ennek következtében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az önkéntes energiafelhasználás-csökkentés iránt a háztartások részéről, akik gyakran egy közösség tagjaiként kezdik a lábnyomcsökkentést, szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködve, egymást erősítve.

A GreenDependent Egyesület Új Széchenyi Terv keretében finanszírozott "Kislábnyom" kampányának célcsoportja a háztartások voltak, mivel Magyarországon az összes szén-dioxid-kibocsátás 30 százaléka háztartásokban keletkezik, valamint az összes energia 40 százalékát is ezek használják fel. Ezért annyira fontos a kis karbon-lábnyomú, azaz energiatakarékos életmód tudatosítása, elterjesztése és népszerűsítése a lakosság körében.

Az egyesület a kampány keretében 2011 őszétől 10 helyszínen tartott informális képzést Közép-Magyarország különböző településein, majd 2011 decemberétől négy hónapos energia-megtakarítási versenyt indított, amelyhez a Kislábnyom honlapján keresztül lehetett csatlakozni. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások (például a fűtés, a világítás vagy a közlekedés) befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket.

A képzések mellett helyi klíma-koordinátorok bevonásával, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatták a résztvevőket a szükséges tudás megőrzésében és alkalmazásában. A karbon-lábnyom számítását és nyomon követését online karbon-kalkulátor segítette. (Karbon-lábnyomát bárki kiszámíthatja a www.karbonkalkulator.hu oldalra látogatva. Mielőtt azonban regisztrál, érdemes keze ügyébe készítenie rezsiszámláit, és/vagy leolvasni a mérőórák állását, beleértve az autók kilométeróráját is.)

Tervek és vállalások
A tavaly év végén indított, "kisebb karbon-lábnyomon" való életvitelt segítő háztartási verseny négy hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online karbon-kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, víz-, illetve gépkocsihasználat, élelmiszer-fogyasztás). Emellett három feladat megoldására is vállalkoztak, melyek keretében felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, valamint tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan tudnak viselkedésük megváltoztatásával energiát megtakarítani.

A tervek és vállalások teljesüléséről a verseny utolsó feladatának részeként a háztartások leírták és lehetőség szerint képekkel illusztrálták, hogy mit sikerült teljesíteniük és milyen eredménnyel, milyen sikereik, nehézségeik voltak a megvalósítás során, valamint, hogy milyen további változtatásokat vezettek be háztartásukban. A szervezők nagy örömére számos háztartás nem csupán azt teljesítette, amit vállalt, hanem a verseny során felmerült és hallott új ötleteket, lehetőségeket is kipróbált. A különösen szorgalmasak kreatív feladatokat is megoldottak: klímabarát menüt terveztek, és kipróbálták az autómentes életmódot, illetve, ha már eleve autó nélkül éltek, ötleteket, tippeket adtak más háztartások számára.

Eredmények
A programban Közép-Magyarországon több mint 500 háztartás vett részt aktívan (versenyzőként és a klímabarát háztartás képzésekre látogatva), és több ezer kicsit passzívabban (rendezvényeken és a Kislábnyom hírlevelek olvasóiként). A versenyben legjobban szerepelt 30 különböző méretű háztartás (egyfőstől hat-nyolc fősig) átlagos karbon-lábnyoma 2,5 tonna szén-dioxid/fő/év, amely az átlag magyar karbon-lábnyom (5,03 tonna/fő/év) fele, az átlagos EU-s lábnyom (7,54 tonna/fő/év) harmada. Sikeresen megvalósítható tehát a gyakorlatban a kisebb lábnyomú, környezetbarát, ugyanakkor elégedett és boldog életmód.

A május 19-én tartott díjkiosztó rendezvényen a legjobban szereplő háztartások beszámoltak eredményeikről, valamint értékes, környezetbarát és energiatakarékos életmódot segítő nyereményeket vehettek át: A++ kategóriás hűtőszekrényt, laptopot, kerékpárokat, nyaralást minősített környezetbarát szálláshelyen, ajándékcsomagokat. Külön díjazták az "eleve legzöldebb, legenergiatakarékosabb" háztartást, valamint a legjobban szereplő kis (egy-két fős), közepes (három-négy fős) és nagy (öt- vagy ötnél több tagú) háztartásokat is.

A kampány részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is csak kis lábnyomot hagyjon, így a projekthez kapcsolódóan az egyesület minden rendezvény karbon-lábnyomát kiszámolta. Egy klímabarát háztartás képzés átlagos kibocsátása 206 kilogramm szén-dioxid volt, amelynek legjelentősebb részét az elfogyasztott étel-ital tette ki. Így jellemzően azokon a képzéseken volt alacsonyabb a lábnyom, ahol nem ettek húst, kevés tejterméket, fekete teát és kávét fogyasztottak. Sokat jelent ezenkívül az is, hogy mivel érkeztek a résztvevők a képzésre: autóval, megosztott autóval, kerékpárral, gyalog...

A klíma-koordinátorok képzéseit, a sajtótájékoztatókat és a zárórendezvény hatását is beleszámolva, a rendezvények hatásaként összességében négy tonna szén-dioxid keletkezett, amelyet 120 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak a képzések helyszínéül szolgáló településeken, a résztvevők bevonásával.

A Kislábnyom program fővédnöke Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek képviseletét ellátó biztoshelyettes volt.

További információk a Kislábnyom kampányról, versenyről, és válogatás a versenyző háztartások feladataiból: www.kislabnyom.hu

Vadovics Edina
GreenDependent Egyesület
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés