Zöldtechnológia

Tengeri szélerőművek

Címkék: Cégtársadalom
Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk is feltûntek a monumentális méreteik ellenére kecsesnek ható szélerõmûvek, számuk az utóbbi években nem nõtt, a magyar energiamixben betöltött szerepük pedig elenyészõ. Mégis, van egy közel 60 fõs magyar csapat, amely az offshore és onshore szélparkok telepítése és karbantartása terén egyedülálló. Szakértelmüket, kitartásukat és elhivatottságukat világszerte elismerik. Munkatársunk Verle Viktorral, a Siemens Zrt. Energia Szektorának igazgatójával beszélgetett.
Verle Viktor
A sajtóban vészjósló hírek keringenek a fosszilis energiahordozók rövid időn belüli kimerüléséről és ezzel összefüggésben a megújuló energiák terjedésének szükségességéről. Ön mit gondol erről?

A valóság ennél sokkal összetettebb. Talán éppen 30-40 éves az a jóslat, hogy még 30-40 évre elegendő a Föld olaj- és gázkészlete. Ma ugyanezt az előrejelzést hallani. Természetesen meg kell különböztetnünk a mai technológiákkal gazdaságosan kifejthető és felszínre hozható energiahordozókat, melyek mennyisége valóban limitált, azoktól, amelyekhez egyelőre a kitermelés rendkívül magas költségei miatt nem férünk hozzá.

Szerintem nem kell még meghúzni a vészharangot: komoly kutatások folynak annak érdekében, hogy a jelenleginél lényegesen több, gazdaságosan kitermelhető energiahordozó álljon rendelkezésünkre.
A kérdés másik része a megújuló energiákra vonatkozik, melyek kihasználása, arányuk növelése valóban az egyik legfontosabb kihívás.

Nem jelentenek ugyanakkor azonnali és végleges megoldást az energiamix kérdéseire, hiszen ahogy a nehezen kitermelhető energiahordozók, úgy a megújuló energiák termelésének költségei is magasabbak, mint a hagyományos energiáké. A mai technológiával a megújuló energiatermelés költsége jelentősen meghaladja például az olyan nagy hatásfokú, kombinált ciklusú erőműét, mint amilyen a 2011-ben átadott gönyűi.

Mit kell tudni a szélenergia hasznosításáról? Szélerőművek már Magyarországon is vannak, szép számban.

A szélerőművek esetében Magyarország elég kedvezőtlen helyzetben van. A jelenleg megépült és a régóta tervezett erőművek együtt összesen körülbelül 750 megawatt kapacitással a hazai szükséglet mindössze 10-15 százalékát fedeznék, ráadásul az időjárástól függően egyenetlen termeléssel. A tervezhetőség a szélerőművek esetében kritikus elem, hiszen a felesleges energiát nem tudjuk tárolni, amikor pedig nem érkezik energia a szélerőművekből, fosszilis erőművel kell pótolnunk.

A szélerőművek telepítése és kihasználása ezért nem csak döntés kérdése – az energiatárolás lehetőségét kell megteremteni ahhoz, hogy hatékonyan, biztonságosan tudjuk hasznosítani a szélenergiát Magyarországon. Erre tüzelőanyag-cellák, illetve az akkumulátoros energiatárolás vagy pedig a szivattyús tározós erőművek lehetnek alkalmasak.

Nemzetközi szinten létezik olyan projekt, amiben a Siemens élenjáró, egyedi szerepet tölt be?

Szélerőműves divíziónk rendkívül sikeres. 2004-ben vette meg a dán Bonus szélturbinagyárat a Siemens, előtte egyáltalán nem volt jelen ebben az iparágban. A projektek száma innentől rohamosan növekedett, a kezdetben 800 embert foglalkoztató gyárban így ma már 7800-an dolgoznak, és piacvezetők vagyunk az offshore parkokban. Magas technológiai fejlettség jellemzi a berendezéseinket, például a piacon elérhető legkedvezőbb rendelkezésre állást biztosítjuk, ami a drága szervizelésű offshore területen különösen fontos.

Főbb piacaink Nagy-Britannia, Észak-Németország, az USA, Kanada, Románia és Törökország.
Szélerőműves divíziónk sikerei egyben magyar sikerek is, ugyanis a magyar Siemensnél dolgozik az az 56 kolléga, akik a szélturbinák telepítésével és üzembe helyezésével foglalkoznak a világ minden pontján, az offshore (tengeri) és az onshore (szárazföldi) parkokban egyaránt. Ez a létszám 2013 végére 80 fő fölé fog emelkedni. Ők magyar szakemberek, többségükben frissen végzett egyetemisták vagy erőművekből kikerült fiatalemberek.

Mindenekelőtt egy komoly szakmai képzésen vesznek részt, melynek része a HSE (Health-Safety-Environment) képzés is. A magyar szaktudás és az árak mellett az az elkötelezettség tesz minket versenyképessé, ami lehetővé teszi, hogy a csapat tagjai egy évben, ha szükséges, akár 250 napot is kint töltsenek a tengeren. Ez embert próbáló feladat, erre kevesen képesek.

Hogyan kell elképzelni a gyakorlatban a tengeren folyó munkát?

Főként az Északi-tengeren lévő szélerőműves projektekben vesz részt a magyar csapat. Három hétig dolgoznak folyamatosan, majd egy hét szabadságot kapnak. Az éjszakákat úgynevezett hotelhajókon töltik, tehát még ilyenkor is a tengeren vannak, hiszen a szélerőművek sokszor több tengeri mérföldnyire helyezkednek el a parttól. Bár a hotelhajók átalakított utasszállítók, van rajtuk konditerem, mozi, internetkapcsolat, privát kajüt. Az elszigeteltség, a társadalmi kapcsolatok hiánya azonban rendkívül megterhelő.

A műszak kezdetekor kis katamaránokkal szállítják a csapatot a tornyokhoz. Egy turbinán egyszerre két-három ember dolgozik, egy nagyobb offshore szélfarmon akár 100-150 turbina is lehet. A tornyot speciális építőhajókkal (installation vessel) építik, melyek képesek magukat lecövekelni a tenger fenekére, és a hajótestet felemelni a turbina részeivel azonos magasságba (körülbelül 80 méterre).

A műszaki képzés mellett kiemelt hangsúlyt kap a munkabiztonság is. Az időjárási körülmények (erős szél, hullámzás stb.) nagyban befolyásolhatják a munkát. Rossz idő esetén tilos a turbinák megközelítése, ilyenkor a napot a hotelhajón kell tölteni. Kötelező az olyan védőeszközök használata, mint például a rádió adóvevő vagy a zuhanásgátló. A biztonsági felszerelések mellett rendszeresen ismétlődő, speciális túlélőtanfolyamon kell részt venniük a kollégáknak. Probléma esetén helikopteres mentőcsapat áll a rendelkezésükre.

Milyen változások, innovációk várhatóak e területen?

A szélenergia divízió a Siemens Energia Szektorának leggyorsabb ütemben fejlődő ágazata. Ahhoz, hogy piacvezető szerepünket megőrizhessük az offshore parkok területén, folyamatos fejlesztésekre van szükség. A szélenergia piacán még számos kiaknázatlan lehetőség van, a Siemens pedig olyan innovatív megoldásokon dolgozik, melyek még hatékonyabbá teszik ennek a megújuló energiaforrásnak a hasznosítását.