Rendezvények

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Címkék: Civilek
2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin szervezésében a „Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestbõl a jövõ zöld városa” címû konferenciára, melynek a Hungexpo adott otthont. A konferencia sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kellemes tavaszi idõ ellenére közel 100 érdeklõdõ volt kíváncsi arra, miként válhat a városa élhetõbbé.
A Ma&Holnap magazin csapata öt éve vágott bele a konferenciaszervezésbe. A 2007-ben induló Ma&Holnap Klubok (író-olvasó találkozók) sikerén felbuzdulva, 2009 szeptemberében, Egerben került sor az első saját szervezésű, akkreditált konferenciánkra "Fenntartható város ma és holnap" címmel.

Ezt követte 2010. március 19-én, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett "Ma és holnap – Egy zöld jövőért" című konferenciánk, melyen előadást tartott többek között professzor Guy Turchany, professzor Láng István és Faragó Tibor környezetpolitikai szakértő is.

Paradigmaváltásra lenne szükség
2012. április 21-én egy régóta dédelgetett álmunkat valósítottuk meg: az egri konferencia mintájára – ezúttal budapesti helyszínen – neves szakértők segítségével azt a kérdést jártuk körbe, hogy mi szükséges ahhoz, hogy lakóhelyünk élhető és fenntartható legyen.

Scodnik Kinga szerkesztőbizottsági tag köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd átadta a szót Gyulai Ivánnak, az Ökológiai Intézet igazgatójának, aki nyitó előadásában arra kereste a választ, hogy megoldhatók-e korunk válságai technikai úton? Az előttünk álló kihívások (például az erőforrások szűkössége, a társadalmi különbségek növekedése, a gazdasági válság) számbavétele után az emberiség ökológiai lábnyomának folyamatos növekedésével bizonyította, hogy rossz irányba tartunk.

Különböző, korábban megoldásnak hitt, majd később tévútnak bizonyuló elméletek bemutatása után néhány lehetséges kiutat is felvázolt, melyekhez elsősorban paradigmaváltásra lenne szükség. Véleménye szerint a fejlődés célja a fenntartható társadalom, amely nem érdekek, hanem értékek mentén szerveződik, és az együttműködési készség jellemzi.

Fegyverneky SándorFegyverneky Sándor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület alapító tagja olyan építészeti és építési megoldásokat mutatott be, melyek a fenntarthatóságot szolgálják. Kitért az új és meglévő városrészek tervezésére is, valamint kiemelte az energiatakarékosság fontosságát, a megújulók alkalmazásának szükségességét is.

Úton a zöld éttermek felé
Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a szelektív hulladékgyűjtés új rendszeréről számolt be a hallgatóságnak. A tavaly felállított ügynökség vezetője szemléletes előadásában konkrét adatokkal alátámasztva mutatta be a mai helyzetet és a tervezett változásokat.

Sorra vette a gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, a házhoz menő gyűjtés, az automata és a betétdíjas gyűjtés, valamint a gyűjtőjárat előnyeit és hátrányait, lehetőségeit és veszélyeit. Mindezek alapján az OHÜ célja egy gazdasági és környezetvédelmi szempontból optimális rendszer kidolgozása. Kiemelt jelentőséggel bír a lakossági részvétel növelése, melyet tudatformálás és anyagi ösztönzés révén kívánnak elérni.

A Ma&Holnap magazin szerzője és az Ökológiai Evolúció (Ökolúció) Alapítvány ügyvezetője, Varga Judit bemutatta a Felelős Gasztrohős blogot, mely kezdeményezésnek számos külföldi előképe létezik, azonban Magyarországon egyedülálló. Céljuk, hogy a tudatos és felelős élelmiszer-fogyasztást nemcsak a vásárlók, hanem az éttermek körében is népszerűsítsék.

Az éttermeket pedig tesztelik is annak érdekében, hogy valódi elhivatottság álljon a háttérben, és ne csak ügyes reklámfogásként éljék meg a "zöldülést". Ehhez – éttermekkel egyeztetve – kialakítottak egy beszerzést, hulladékkezelést, erőforrás-felhasználást, társadalmi felelősségvállalást vizsgáló kritériumrendszert is. Aki ennek megfelel, az csatlakozhat a Felelős Gasztrohősök Hálózatához.

A délelőtt zárásaként a hallgatóság soraiban ülők kérdéseket intézhettek az előadókhoz, mely lehetőséggel többen éltek is.

Emberiség: hármas szorításban
A délutáni szekció első előadója Vida Gábor professzor volt, aki olyan öngyilkos kultúrát mutatott be, amely tanulságul szolgálhat(na) a társadalmak túléléséhez. Ez a ma már nem létező kultúra a Húsvét-sziget. Olajos Péter, Vida Gábor, Márta Irén, Birkás GáborVida Gábor szerint az emberiség hármas szorításban él, mivel nemcsak a gazdasági válsággal kell megküzdenie, hanem a társadalmi és környezeti válsággal is, melyeket együttesen globális fenntarthatósági válságnak nevez. Gyulai Ivánhoz hasonlóan a megoldást ő is a teljes paradigmaváltásban látja.

Márta Irén, a Holcim Zrt. kommunikációs igazgatója a cég nemzetközi építészeti versenyét, illetve annak néhány kiemelt győztes – és már megvalósult – pályamunkáját mutatta be. A világverseny szigorú kritériumainak (minőségi fejlődés és átültethetőség, ökológiai minőség és energiamegőrzés, költséghatékonyság és kompatibilitás, etikai és társadalmi felelősségtudat, összkép és esztétikai hatás) többek között egy a marokkói Fez városában történő folyó-helyreállítás és városfejlesztés terve, illetve a spanyol Sevilla városának közösségi tere felelt meg, mely projektekről képes beszámolót tekinthetett meg a közönség.

Birkás Gábor építész saját építészeti koncepcióját, a DEN-t mutatta be az érdeklődőknek. Ennek lényege egyfajta szintézis alkotása a dizájn, az energia és a természet között. (Az építészeti megoldásról a Ma&Holnap XI. évfolyam, 6. számában részletesen beszámoltunk.)

A megújulóké a jövő
Végül, de nem utolsósorban Olajos Péter tartott előadást a megújuló energia hasznosításának helyzetéről a nagyvilágban. A megújuló energiaforrások szerepe, az azokra való áttérés globális szinten emelkedő tendenciát mutat, a lakosság jelentős része is támogatja (Magyarországon 80 százalékos a támogatottsági mutató). A világ teljes energiafelhasználásának 16 százalékát adják a megújuló források, ezek közül kiemelkedő a biomassza (10 százalék) és a vízenergia (3,4 százalék) hasznosítás.

A különböző megújuló energiaforrások "evolúcióját" és a legújabb kutatási irányok bemutatását követően Olajos Péter néhány, a fejlődést gátló problémára is felhívta a figyelmet. Ezek közé tartozik az elektromosság tárolásának megoldatlansága, a termelés helye és az energiafelhasználó közötti nagy távolság, valamint a finanszírozási nehézségek (az állami támogatások 77 százalékát még mindig a fosszilis energiahordozókra költik).

A Ma&Holnap magazin tervei közt szerepel további konferenciák szervezése, mert hisszük: ahhoz, hogy a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést valóban közel tudjuk vinni az emberekhez, elengedhetetlenek az olyan események, ahol a kérdéseikre válaszokat kaphatnak az adott részterületek szakértőitől. Így aki erről most lemaradt, ne keseredjen el, folytatása következik!