Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Ember és természet

Pur Projekt

Megyeri Nóra, 2012.08.07.
A francia származású Tristan Lecomte gyermekkorában sokat utazott, és mély benyomást tettek rá a különféle kultúrák, melyeket megismert. Hatást gyakorolt még világlátására nõvére erõs szociális elkötelezettsége; a cserkész tapasztalatai; a nagynénje, aki misszionárius volt Afrikában; Ken Wilber integrál pszichológia elmélete és a buddhizmus. Üzleti tanulmányokat folytatott, de sosem érezte magát otthon a vállalatok világában. Miután elolvasott egy cikket a Fair Trade-rõl, otthagyta az állását a L’orealnál, és megnyitotta az elsõ fair trade termékeket árusító boltját Párizsban.
Tristan Lecomte
Minden erőfeszítése ellenére ekkor még nem volt sikere – a piac nem állt készen ezeknek a termékeknek a befogadására. Ennek hatására úgy döntött, hogy megismerteti a fair trade termékeket a szupermarket-hálózatokkal.

2002-ben alapította az Alter Eco céget, és a fair trade termékek használatának terjesztését tűzte ki céljául. A cég az elmúlt 10 évben Franciaország egyik vezető fair trade márkájává nőtte ki magát, és több mint 100-féle terméket – a kakaótól a rizsen, a kávén át a bioélelmiszerekig – forgalmaznak.

Globális kihívások, közös cselekvés
Az Alter Eco sikerei után Tristan Lecomte következő lépése a Pur Projekt elképzelés megvalósítása volt. A déli országok kistermelőinél tett látogatásai során észlelte a globális felmelegedés és a túlzásba vitt erdőirtás negatív hatásait. A környezettudatosság és az emberi körülményekre való odafigyelés jegyében a faültetést javasolta a kistermelőknek a földterületek termékenységének megőrzése és a biodiverzitás helyreállítása érdekében, valamint azt, hogy vegyenek részt az őket is durván érintő éghajlatváltozás elleni küzdelemben különféle szénforrások létrehozásával.

Lecomte köré lelkes vállalkozók társultak, így a Pur Projekt mára egy olyan átfogó szervezetté nőtte ki magát, amely más mozgalmakkal karöltve közösen küzd a célért, az erdőirtások és a globális felmelegedés megállításáért. A munkatársak és partnerek teljes mértékben elkötelezettek a projekt iránt, és azon dolgoznak, hogy a saját vevőiket és partnereiket is bevonják a folyamatba.

Ebből adódóan széles spektrumban lefedik a különféle ágazatokat, területeket: fogyasztói cikkek, szépségipar, építőipar, banki és pénzügyi szektor, felszerelés és karbantartás, közösségi rendezvények és vásárok. Céljaik közé tartozik, hogy maximalizálják az együttműködések számát, és jelentős hatást gyakoroljanak a közösségi erejükre támaszkodva.

Az éghajlatváltozás kihívásai olyan hatalmasak, hogy az országok önállóan nem lesznek képesek rá megoldást találni. Egyedül szembenézve a globális kihívásokkal, gyakran tehetetlennek vagy erőtlennek érezzük magunkat, ami ahhoz vezet, hogy nem is lépünk akcióba az ügy érdekében. A gazdasági szereplőknek ezért össze kell fogniuk, ami tulajdonképpen a Pur Projekt közösségének a lényege. Ennek a megközelítésnek kollektívnek és konszenzuson alapulónak kell lennie azért, hogy hatékonyan tudják felvenni a harcot. Továbbá szándékukban áll a pozitív energiák katalizátoraként működni, a "Mert csakis együtt fogjuk tudni megváltoztatni a világot!" szlogen értelmében.

A világ megváltoztatása
A projekt során alkalmazott egyéni és kollektív cselekvési lehetőségek a következők: a projekttel együttműködő szervezetek számára elősegíteni, hogy tudatában legyenek a klímaváltozás jelentette kihívásoknak, és átlássák az olyan területekkel való összefüggéseit, mint például a biodiverzitás megőrzése, a vízkészletek, a termőföldek hozama. Előmozdítani a konkrét elköteleződéseket, olyan kis lépésekkel, amelyek mindenki számára elérhetőek, például hogy csökkentsék és ellensúlyozzák a saját kibocsátásukat.

Informálni és felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a klímaváltozás milyen kockázatokkal jár, és mi mindennel van összefüggésben. Mindannyian az ökológiai rendszertől függünk. Konkrét kezdeményezések elősegítése, támogatása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, illetve ellensúlyozására, és ezt kiterjeszteni széles körben, arra ösztönözve a gazdaság összes szereplőjét, hogy elkötelezzék magukat a világ megváltoztatása mellett.

Újraerdősítés és megőrzés
A Pur Projekt egy olyan szerveződés, amely a klíma megőrzésnek lehetőségét az újraerdősítésben és a közösségi erdők megóvásában látja. Az összes program az alábbi három alappilléren nyugszik: környezetvédelem, gazdaság, társadalom. A projekt olyan agrárerdészeti modelleket alakított ki, amelyek ötvözik az újraerdősítést a már létező földművelési rendszerek megerősítésével. Az agrárerdészet elméletén alapuló fatelepítés egyesíti az ökoszisztéma védelmét, az élelmiszer szuverenitást és a globalizáció hatására elerőtlenedett helyi lakosok társadalmi-gazdasági fejlődését.

A fák nagyon sokféle környezeti szolgáltatást nyújtanak azzal, hogy pozitív hatást gyakorolnak az ökoszisztémára: árnyékolás a termények számára, szabályozószerep a vízkörforgásban, talajregeneráció elősegítése, talajerózió elleni küzdelem segítése, nitrogénszabályozás, az üvegházhatást okozó gázok csökkentése a szén megkötésével, a vízforrások és a biológiai sokféleség megőrzése, mezőgazdasági hozamok növekedése. Az erdők védelme tulajdonképpen a világ fő biodiverzitás forrásainak védelme, amely a víz- és szénkörforgásban tározóként funkcionál, továbbá a bolygónk tüdeje, és éghajlat-szabályozó tulajdonsággal bír.

A Pur Projekt együttműködik a helyi lakosság erdőmegőrzésre irányuló projektjével, a REDD-plus elgondolás (az erdőirtásból és az erdőpusztulásból származó kibocsátások csökkentése) kritériumai szerint. A mezőgazdászokból álló helyi kistermelők vállalnak kezességet a fák ültetéséért, és hosszú távon figyelemmel kísérik növekedésüket, fejlődésüket.

A cselekvési területek változatosak: flóra- és faunaleltár, útvonalak felkutatása, obszervatóriumok, erdészeti hivatalok kialakítása, őrjáratok, a terület jogi nyilvántartásba vétele, ökoturizmus az erdőszéleken, a társadalmi-környezetvédelmi tevékenységek fejlesztése, kiterjesztése. Ezeket önálló és együttműködő termelői szervezetek, falusi egyesületek vagy őslakos közösségek hajtják végre.

A kistermelők jelentik a megoldást
A világ kistermelőinek és családjaiknak összlétszáma megközelítőleg 4,2 milliárd fő, vagyis az emberi populáció kétharmadát képezik. Ők – amennyiben anyagi támogatás a rendelkezésükre áll – képesek hatékonyan küzdeni a klímaváltozás ellen az agrárerdészeti modellek alkalmazásával, amelyek kombinálják az újonnan telepített fákat a már meglévő terményekkel, növényekkel. Ezzel a hozzáállással az agrárerdészet többszörös szociális és környezeti hasznot eredményez, ami jóval túlmutat azon, hogy egyszerűen csak a globális klímaváltozás ellen harcolnak. A Pur Projekt tapasztalt partnerek együttműködése. Több mint 150 ezer farmert képvisel az 50 szervezetből álló dinamikus hálózat, közel 30 déli országban.

A hálózat olyan agrárerdészeti kultúrát működtet, ami igazodik egy-egy termelő telkének nagyságához. Az élelmiszerek, illetve termények eredete visszakövethető és igazolt módon organikusak a FLO (Méltányos Kereskedelem Nemzetközi Címkéző Szervezete) által. Több mint 10 millió fa és növény ültetése, megfigyelése, betakarítása (szüretelése), exportálása a 10 éves fennállása során.

A projekt kiegészítő a carbon-offsets (a szén-dioxid-kibocsátást ellentételező programok) és a fair trade között, annak köszönhetően, hogy az elültetett erdők maguk alkotják a fenntartható erőforrásokat. Egyfajta ’fair-carbon’ hozzáállás.

Az új modell: ’Insetting’
Az ’Insetting’ (’Beágyazódás’) egy új innovatív megközelítés, amelyet a Pur Projekt fejlesztett ki és alkalmaz. Azon alapul, hogy a partnerek a termék- és szolgáltatáskínálatukba integrálják a környezeti hatások csökkentését és azok kompenzációs mechanizmusát, szemben a klasszikus ’offsetting’ modellekkel, melyekben a kompenzációs cselekvés elkülönül az adott cég üzleti tevékenységétől, az alkalmazott technológiáktól.

Ez a modell tehát jóval több annál, mint csupán ellensúlyozni az éghajlatra kifejtett hatásunkat. Magába foglalja azt, hogy a környezetvédelmi problémákat minél több tevékenységi körben, üzleti ágazatban számításba vegyék. Az ezen elgondolás mentén működő vállalatok címkével tanúsíthatják, hogy üzleti tevékenységeik során alkalmazzák azt.

Garanciavállalás
A projekt garantálja, hogy pontos információt tud szolgáltatni az elültetett fák fajtáiról, a farmerekről és a közösségekről, melyeket folyamatosan nyilvántart az átláthatóság és a nyomon követhetőség érdekében. Minden résztvevő bizonylatot kap arról, hogy a cselekedete mekkora környezetvédelmi hatással bír, és a Google Earth-ön keresztül megnézheti a faültetvényt, valamint lehetőséget kap, hogy ellátogasson a projekt helyszínére. A helyi mezőgazdászok elköteleződtek amellett, hogy őshonos növényeket ültetnek, fenntartható agrárerdészeti modellt alkalmaznak, és tudásukat továbbadják a körülöttük élő farmereknek,
melyért cserébe a projekt fizetséget nyújt.

Projektpéldák
A svájci csokoládégyártó cég, a Halba, a saját kibocsátásait közvetlenül a perui kakaó szállítmányozóival ellensúlyozza oly módon, hogy segíti a farmereket a fatelepítésben és az erdők megóvásában. Ezzel biztosítja az optimális feltételeket a hosszú távú kakaótermesztéshez. A vállalat most bővíti tovább a hondurasi és ghánai termelői felé ezt a kezdeményezését.

A Vittel ásványvíz márka már 20 éve elkötelezetten óvja az ökoszisztéma vízkészleteit. Azzal ellensúlyozza az éghajlatra kifejtett hatásait, hogy újraerdősítési és erdőmegőrzési projektekben vesz részt Amazóniában, mert az erdők jelenléte biztosítja a vízkörforgás megfelelő működését. Ez a fogadalom tükröződik a cég üzleti tevékenységében is, azzal a szándékkal, hogy felhívja a közfigyelmet a víz, az erdő és az éghajlat összefüggéseire. Ez egy jó példa arra, hogy a carbon-offsetting integrálható a cég fő üzleti profiljába, és nem csak egy külön kompenzáció, ami elkülönül a cég tevékenységi körétől.

Azon kezdeményezésük után, hogy a tizedik évfordulójukon alkalmazottanként egy-egy fát ültettek, a Vinci csoport elhatározta, hogy beleilleszti a szén-dioxid-kiegyenlítési programot a vevői felé tett ajánlatokba, vagyis az autópálya-építés által okozott környezeti hatásokra kompenzálási lehetőséget biztosítana. Ez a javaslat valóban stratégiai fejlődési pont a Vinci vállalkozás történetében.

Miután Thierry Mugler készíttetett egy ökológiai lábnyom tanulmányt a Womany parfümjéről, a márka elhatározta, hogy részt vesz az erdő és flóra biodiverzitás megóvásában. Mintegy visszhangként a fő üzleti tevékenyégére (kozmetikumok), a vállalkozás több ezer őshonos virág megőrzésében és tanulmányozásában vállal szerepet, és finanszírozza a gyógynövények ültetését egy perui botanikus kert szívében, melyet főként a helyi közösség női tagjai gondoznak. A szén-dioxid-kiegyensúlyozási programban való részvétel helyett – ami eltér a fő tevékenységi körétől – Thierry Mugler azt választotta, hogy azokon a forrásokon kompenzálja a működésének hatásait, amelyektől ő maga is leginkább függ: a növényeken.

Tristan Lecomte egész életpályája tükrözi az elkötelezettségét a környezetvédelem ügye iránt. Projektjei sokat tettek azért, hogy új vállalatvezetési, termék-előállítási, fogyasztói szokások alakuljanak ki, és a Fair Trade kereskedelem eszméje jobban elterjedjen a világon.

Forrás:
http://www.purprojet.com/
http://www.ashoka.org/fellow/tristan-lecomte

Megyeri Nóra
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés