Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Civilek

SomlóZöldítő

Varga Andrea, 2012.08.07.
Címkék: Civilek
A Somló Hangja Összmûvészeti Fesztivál a legkisebb történelmi borvidékünk legrangosabb zenei, gasztronómiai rendezvényévé nõtte ki magát. A dobai Erdõdy-kastély történeti kertje élõ díszletként biztosítja a kellemes atmoszférát az értékõrzõknek. Minden évben helyet kap a kastély nagyrétjén a Kristály-völgy Egyesület által szervezett Helyi Termék Vásár is, ahol a térség helyi termelõi, a tárgyalkotó kultúra kézmûvesei kínálják portékáikat. A látogatók figyelme ilyenkor a helyben elõállított, helyben beszerezhetõ, ráadásul egészséges termékekre irányul. Mellette, a „Fenntartható” sátorban pedig valamit mindig visszalopnak nagyanyáink értékes tudásából.
Halimbai gyógyfű
A bemutatók sorát színesíti minden alkalommal a Halimbai gyógyfüvekből készült teák kóstolója. Vajainé Margitka és Paksa Jenőné boszorkányos ügyességgel, a hajdani vajákosok tudásával invitálja a közönséget a sátorba.

Menta- és citromfűteájukat nemcsak melegen, hanem hidegen is kínálják, ami a forró napsütésben igazi felüdülést jelent. A gyógynövények iránti érdeklődés egyre nagyobb, hiszen az egészségtudatos emberek igyekeznek mind kevesebb gyógyszert fogyasztani. Így nem csoda, ha mindig tolongtak a látogatók náluk, hogy minél több tudást sikerüljön "kicsikarni" belőlük.

Háztartások vegyszermentesítése
Szintén hatalmas érdeklődés övezi minden alkalommal a háztartás vegyszermentesítésére ösztönző sátrat. A mosószóda, mint termék, nem ismeretlen a ma idősebbek körében, hiszen hajdanán "intelligens", ám a környezetet terhelő mosóporok hiányában ezzel mostak. Sokan csodálkoztak rá, hogy az olyan egyszerű, filléres és mindenki által ismert termék, mint a szódabikarbóna, micsoda csodát tud tenni a kedvenc ruháinkon esett foltokkal.

Többen azt sem gondolták, hogy a modern, illatos öblítőket is bizony le lehet cserélni olyan illóolajakból készült termékre, ami óvja a környezetünket. Hitetlenkedve bámulnak mindig, amikor elmeséljük, hogy az ecet a mosás nélkülözhetetlen eszköze lehet a háztartásban. Egyharmad ecet, kétharmad víz elegye megy a mosógép öblítőtartályába, az illat az illóolajok dolga. A bátrabbak az odakészített teknőben ki is próbálhatják, hogy mennyire hatásosak a termékek, a mosott holmi a helyben "vert" kötélen meg is szárad.

Baracklekvár prószával és cicegével
Az egyik legnépszerűbb tevékenység a szabadban való sütés-főzés. A szomszédos falvakban sikerült szert tenni két hagyományos, régi sparheitre, az én nagymamámat még egy ilyen "remekmű" szolgálta ki életében. Egész nap tart ilyenkor a krumplipucolás, majd a cicegesütés; ezen a környéken így hívják a reszelt krumpliból készült népszerű ételt. A szabadban és üstben rotyogó aranysárga nektár illata is vonzza a látogatókat, baracklekvár készül. A nap végén meleg dunsztba kerülnek a megtöltött üvegek, a dunyha helyett meleg plédekkel betakargatva. Mindig akadnak jelentkezők kóstolásra és további "tárolásra".

Két lábbal a Somló-hegyen
2011-ben helyet kapott a rendezvény ideje alatt az az interaktív játék, amely most először az országban egy természeti érték bemutatásával valósult meg. A tizenhat négyzetméteres légi felvételen sétálgató emberek anekdotáztak a szőlőben megesett történetekről, segítettek megkeresni egymásnak egy-egy pincét, közben bejelölték kis matricákkal, hogy hol itták a legjobb bort, hol találkoztak a legkedvesebb gazdával, mit szeretnének még megnézni, és melyek azok a területek, melyeket véleményük szerint fejleszteni kellene. A játék lényege, hogy a résztvevők játékos formában fedezzék fel lakóhelyük vagy környezetük értékeit, spontán beszélgetések alakuljanak ki jobbító szándékkal. Megható látvány volt, amikor valaki megtalálta szülei, nagyszülei becsben tartott pincéjét, szőlejét, esetleg annak helyét.

Kiderült, a Somló-hegy legkedveltebb helye a vár és a kilátó környéke, s hogy ezt a jövőben sokan szeretnék meglátogatni. A legtöbben a Molnár pincét jelölték meg az "itt ittam a legjobb bort" matricával. "Eddig így még soha nem láttam a Somlót, és nagyon érdekes ez nekem" – hangzott el a vélemény. Hatvan év körüli férfi térdel a fotón, és "lájkol" élőben a matricával. Éppen felfedezte az "ősi" birtokot, ami már nem ugyanaz, mint rég. De még így is, neki a Somló örök szerelem marad.

Játék kicsiknek és nagyoknak
A "vecsei pallos" mindig nagy népszerűségnek örvend, ha élét megmártogathatja szabadtéri rendezvényeken. A közönség leginkább dinnyét szeret vágni vele. Főként a felnőttek és elsőként a férfiak. Az erőpróba mellett lehet hordón lovagolni és gólyalábat próbálgatni. Az ügyességi próbát a célba dobó falon kell kiállni, ha sikerül a csengőket eltalálni, bizonyítja a rátermettséget. Labda helyett gombócba gyúrt lyukas zokni szolgál, ha már a fenntarthatóság a fő motiváció. Játékmester és Kikiáltó hívja fel a figyelmet, hogy a bámészkodás mellett idejüket a családok közösen is eltölthetik egy-egy röpke ideig tartó kihívás mellett.

Mi a helyzet unokáink földjével?
A nagy sátorban csupa olyan ötletet ismerhet meg a nagyérdemű, amit hasznosítva, megfogadva sokat tehet azért, hogy a most még rendelkezésre álló természeti erőforrásokból maradjon unokáinak is. Találkozhat mindenki a Közösségi Önsegítő Rendszerek egyik formájával, a cserekörrel. Lényege, hogy megunt holmijaink ne a szemétben végezzék, akár gazdát is cserélhet néhány dolog, így kevesebbszer esünk áldozatul a fogyasztói társadalom talmi világának. A "hulladék volt, termék lett" polcon Baki Károly csiszolt poharairól lehet találgatni, hogy mire is szolgált annak előtte.

Csak kevesen tudják, hogy bébiételes üvegként kezdte "termékpályáját". Az is érdekes, hogy a telefonkönyv oldalaiból miképpen lehet virágkaspó. A textil hulladék feldolgozása pedig már művészi színvonalat üt meg a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szőtteseivel és Schenek Kata gyermekjátékaival. Nagyanyáink porcelán- és zománcozott tányérjaiból kóstolhatják az elkészült népi étkeket. Sokak örömére szolgál, hogy ezek a becses holmik a gyűjtők jóvoltából nem a szemétdombon végzik.

A fenntarthatóság jegyében
Az idei évben ismét a fenntarthatóság jegyében zöldítjük a Somlót. A népzene, a néptánc, a jazz kedvelői érdekes programok nézői lehetnek. A Balkan Jazz Projekt, a Cimbaliband, Lajkó Félix Zenekara, a Magyar Vista Social Klub, a Muzsikás Együttes, a Dunazug Együttes, a Romungro Gipsy Band, Ferenczi György és a Rackajam, Herczku Ági és a Duna Művészegyüttes biztosítja a jó hangulatot. A "Fenntartható" sátorban ezúttal is érdekes dolgok várják a látogatókat.

A huszonnégy méter hosszú Hulladékból Termék Kiállítás segítségével most még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy mennyi mindent tehetünk a környezetünk megóvása érdekében. A gyerekek pedig a hulladék csocsóval, hulladékos csúzlival, hulladék memória játékkal mérhetik össze tudásukat, és a tudatos vásárlás kipróbálásával is versenyezhetnek.

Varga Andrea
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés