Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Fenntarthatóság

Fenntartható élelmiszer-termelés

Jurecska Laura, 2012.03.14.
Címkék: Zöld városok
Az ezredforduló óta a Föld népességének több mint fele városokban él, a falvak pedig sok esetben gazdaságilag függnek a városoktól. Bár utóbbiakat inkább a magasabb színvonalú oktatással, egészségüggyel és kultúrával, valamint a fejlettebb közlekedéssel (és az ezzel járó nagyobb környezetszennyezéssel) kapcsoljuk össze gondolatban, a nagyobb településeken és környékükön gyakran jelen van a mezõgazdaság egyik speciális ágazata: a városi vagy város környéki kertgazdálkodás.
Hagyományok és helyi adottságok
A városi kertgazdálkodás célja az emberi fogyasztásra vagy a lakókörnyezet díszítésére alkalmas növények termesztése a településen belül. Egy ilyen mini kertet bárki megvalósíthat saját környezetében is, elég egy pici erkély, a társasház udvara, egy földdel töltött konténer vagy egy beépítetlen szomszédos telek. Akinek a fenti lehetőségek közül egyik sem áll rendelkezésére, azok is termelhetnek például paradicsomot vagy paprikát egy cserépben. Több fűszernövény is alkalmas arra, hogy cserépben neveljük, ami nemcsak költségkímélő, de azért is előnyös, mert a főzés során mindig frissen használhatjuk őket.

Bár növénytermesztés mindig is zajlott a városokban, ez a terület manapság egyre több figyelmet kap. Az ezzel foglalkozó szakemberek már nemcsak a mezőgazdasági szempontokat, hanem környezetvédelmi és társadalmi kérdéseket is mérlegelnek a tervezés során. Így például törekednek arra, hogy az elemek természetben működő körforgása, amely a városi környezetben az esetek nagy részében sérül, az urbánus kertgazdálkodás által legalább részben helyreálljon.

Azt, hogy milyen növényeket termesztenek ebben a speciális környezetben, nagyban befolyásolják a hagyományok és a helyi környezeti adottságok. Jellemzően gabonafélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, dísznövényekkel és gombákkal foglalkoznak.
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat XII. évfolyam 1. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés