Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Fenntartható praktikák

Az vagy, amit megEszel

Vajda Gizella, 2012.01.04.
Címkék: Civilek
Amikor bevásárolunk, minden alkalommal megengedem a gyermekeimnek, hogy válasszanak maguknak valami apró „finomságot”. A legutóbb választott csokidrazsé összetétele megdöbbentett: cukor, kakaómassza, zsíros tejpor, kakaóvaj, laktóz, keményítõ, tejsavópor, növényi zsír, glükózszirup, zselésítõanyag (E414), emulgeálószerek (szójalecitin, E442), színezékek (E120, E133, E160e, E171), dextrin, fényezõanyag, aromák, konyhasó, növényi olaj. Elolvastam az összetevõket, és elkerekedett a szemem: hol van a cukorbevonatos csokidrazsé?
Egyre több adalékanyag
Azt hiszem, kétféle vásárló van: az egyik, aki retteg az E-számoktól, az adalékanyagoktól, a másik, aki teljes mértékben fütyül rájuk. A vásárlók nem díjazzák, hogy az ipar egyre több adalékot és egyéb segédanyagot kever a feldolgozott élelmiszerekbe, noha a táplálkozástudomány szakemberei szerint az adalékanyagok alkalmazásának káros hatása eltörpül a helytelen táplálkozás veszélye mellett.

Minden negyedik fogyasztó például meg van győződve arról, hogy az additívok ártalmasak. Az adalékanyagok között vannak ártalmatlan, kevésbé káros és valóban veszélyes anyagok. Egyes országokban sokat már betiltottak. Számtalan téveszme, hisztéria kering a témában, de egy biztos: egy részük valóban veszélyes.

Hazánkban az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény (Élelmiszertörvény) szerint "adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer-összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke, vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, aminek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik."
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat XI. évfolyam 6. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés