Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Hármas oldal

A média sokkol vagy elaltat

Ha a fenntartható fejlődésről beszélünk, írunk, borzasztó nehéz megtalálni azt a mezsgyét, amikor nem sokkoljuk az olvasót, és nem is altatjuk el.
Mert, ha a földünket fenyegető éghajlatváltozásról cikkezünk, hogy hány Celsius-fokot fog emelkedni az átlaghőmérséklet néhány éven belül, és ezeket képekkel is alátámasztjuk, akkor sokkoljuk az olvasót. Ha viszont a pozitív példákról írunk, akkor elaltatjuk, mert mindenki úgy érzi, azért tesznek valamit a negatív hatások mérséklése érdekében.

A lapunkban található írásokkal gondolkodásra szeretnénk ösztönözni Önöket, bár jól tudom, számos cikkünk nem könnyű olvasmány. Ha az lenne, nem vette volna le a polcról a Ma és Holnap magazint Ön, kedves Olvasó. Hiszem azt, hogy Ön a társadalomnak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akikben buzog a tenni akarás, érdeklődés a fenntarthatóság iránt. Nagyon fárasztó feladat gondolkodni, cselekedni és környezettudatosan élni.

Ha megkérdezünk néhány embert, hogy mit gondol a föld felmelegedéséről, azonnal azt feleli, azt már én nem fogom megérni. Miért van belénk kódolva ez a nemtörődömség? Vagy csak félünk a jövőtől, és egyszerűbb homokba dugni a fejünket, és várni a csodát. De milyen csodában reménykedünk? Hogy jön O`Neill tábornok meg a CSK1, és új bolygóra költözünk a Csillagkapun át?

Talán abban, hogy 2150-re feltalálják az időgépet, és majd néhányan visszajönnek és elmagyarázzák nekünk 2009-ben, hogy cselekednünk kell? Az tényleg igazi sokk lesz azoknak, akik akkor élni fognak. Mert azt kell látnunk, hogy nem a Föld fog elpusztulni, hanem az emberiség nagy része fog eltűnni a környezeti katasztrófák hatására. Abba kell belegondolni, amikor a dédunokáink majd azt kérdezik: miért nem cselekedtetek, hiszen a Föld jelzett? Mit mondanánk nekik?

Mindenki nagyon büszke a felmenőire. Ki honnan jött, mit tett a családja, milyen vagyona, rangja volt a dédapjának vagy a szépapjának. Ez a virtus mindenkiben benne van. Jó büszkének lenni őseinkre. Mert mindenki számára fontosak a gyökerek. Ahhoz mérjük magunkat, a génjeinkben hordozunk egy-két családi jellemvonást, melyek tovább öröklődnek. Vajon, amikor rólunk úgy beszélnek, hogy a szépapám, szépanyám mit tett, akkor hogyan fognak nyilatkozni rólunk?

Hiszen miképpen mi most, ők is hozzánk fogják mérni magukat, és szeretnének dicsekedni velünk. Ahogy most állunk, inkább szégyenkezni fognak és nem dicsekedni, sőt meg merem kockáztatni, gyűlölni fognak minket. Hát, ha ezt végiggondoljuk, igencsak szégyen azt mondani, hogy nem érem meg azt a kort, amikor a Föld bolygó már nem tudja eltartani az emberiséget.


Scodnik Kinga
főszerkesztő
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés