Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Fenntartható praktikák

Nyár: tengernyi munka és pihenés

Vajda Gizella, 2009.08.25.
Címkék: Civilek
Kislány korom emlékeiből élek minden nyáron. Hiába történt és történik azóta ezer és ezer jó dolog velem, de valahogy e régi érzések, történetek, hangulatok a mai napig a nyarat, a szabadságot, a szülőföldemet és a boldog gyermekkort jelentik számomra.
Ezek közé tartozik a lekvárfőzés is. Meg kellene/kellett volna tanulni, hogyan kell a fárasztó munkát a kellemes társas együttlétté varázsolni. Nem tudom, hogy csinálták régen, de tény: nagymamám korában kint a mezőn, a nyári tűző napon kapáló lánycsapat gyakran fakadt dalra.

A kapáláshoz viszonyítva a lekvárfőzés szórakozásnak számít. Gyerekkori emlékeimből idézem: anyukám kavarja az üstben rotyogó, rostjaira bomló gyümölcsöt, nagymamám a tűzre vigyáz, és persze anekdotáznak, mi, gyerekek a lekvárfőzők körül zsibongva szaladgálunk, futkosunk, játszunk és óvatosan kóstolgatjuk a félig kész lekvárt. De jó is volt, mennyire szerettük!


Múltidéző: lekvárfőzés

Azt gondolom, hogy lekvárt kétféleképpen lehet főzni. Vagy úgy, ahogy a nagyanyáink tették: tradicionálisan, többhetes előkészülettel, éjszakákon át rotyogtatva és kavargatva a félszáz kilónyi bugyborékoló, forró gyümölcsfőzetet. Vagy energiatakarékosan, néhány óra alatt, adott esetben mikrót vagy kenyérsütőgépet használva.

Én ez utóbbit választottam: a negyediken nem kínálkozik más lehetőség. A lekvárfőzés lényege, hogy a gyümölcsöt hővel sterilizálva tartósítjuk, víztartalmát pedig főzéssel elpárologtatjuk, hogy összesűrűsödjön. A cukor a sűrítésben is segít, tartósít és ízesít. Az üvegeket a (viszonylagos) sterilitás fenntartása érdekében ki kell főzni, vagy forró vízben elmosni, és ezért fontos az is, hogy jól zárjanak.
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat IX. évfolyam 4. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés