Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Élelmiszer-biztonság

Bio, miért vagy te bio?

Vajda Gizella, 2009.08.25.
„Amit eszel, azzá leszel” – tartja a mondás. Napjainkban sok szó esik az egészségről, a táplálkozásról, illetve ezek összefüggéséről. Egy dolog biztos: a vegyszerek ártanak az egészségnek.
Jogszabályi háttér

Az ökológiai termékek előállítására európai uniós jogszabályok vonatkoznak (2092/91/EK Tanács rendelete, 2009. január 1-jétől a 834/2007 rendelete.) A rendeletek hatálya a mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és takarmányokra terjed ki, a termeléstől kezdve a feldolgozáson át a forgalmazásig, beleértve az importot is.

Ennek alapján hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretei között előállított élelmiszer nevezhető ökoterméknek, de a biogazdálkodás, organikus gazdálkodás, ökogazdálkodás hasonló értelemmel bír.

A hangsúly tehát nem a végtermék ellenőrzésén, hanem a termesztés, előállítás körülményein van. Utólagos laboratóriumi vizsgálatok alapján semmit nem lehet biotermékké minősíteni. (A hatályos bio-jogszabályok megtalálhatók a http://www.biokontroll.hu oldalon.)

A biotermékek előállításának szinte a teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak, amelyek betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli. Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két akkreditált szervezete, a Biokontroll Hungária Kht. (HU-ÖKO-01) és az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02) végzi az ellenőrzést.

A Biokontroll Hungária Kht. évente ellenőrzi a magyar ökológiai gazdálkodás 98 százalékát, és nemcsak élelmiszerekre, hanem biokozmetikumokra is rendelkezik érvényes előírásrendszerrel. Minősítését az Európai Unió és a magyar biotermékek legfőbb felvevő piaca, Svájc is elismeri.

Biotermékek előállítása

A biotermék nem más, mint egészséges és biztonságos élelmiszer fenntartható gazdálkodásból.
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat IX. évfolyam 4. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés