Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Vidékfejlesztés

Homokhátság: minta vagy szégyenfolt?

A Homokhátság Magyarország éléskamrája lehetne, ha elegendõ pénzt költenének rá. Lapunk munkatársa a lehetõségekrõl Bányai Gáborral, a Bács-Kiskun megyei közgyûlés elnökével beszélgetett, aki szerint egyetlen kardinális kérdés van: meg akarjuk-e teremteni a feltételeit egy, a mainál sokkal emberibb életminõségnek ezen a tájon?
Bányai Gábor
Ön a Bács-Kiskun megyei közgyű-lés elnöke, valamint az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának a tagja. Mit jelent Ön számára a fenntartható fejlôdés?

Két dolgot emelnék ki. Elôször is, mint fejlesztésekkel foglalkozó szakember, azt gondolom, az a jó fejlesztés, beruházás, amely – miután elkészült – már nem igényel több közpénzt a fenntartásához, vagyis megáll a saját lábán, önerôbôl képes működni.

Másodszor pedig, s ez a kérdés lényege: a fenntartható fejlôdés szolgálja azt az utat, amit az emberiség szeretne magának kijelölni, ahol az emberi élet és a természeti környezet megmentése az elsôdleges. Ezeknek a fenntarthatósága a puszta létünk fennmaradása szempontjából létkérdés.

Az is nagyon fontos, hogy az életünkhöz szükséges erôforrásokat ne a természet és az élôvilág, ne a tengeri és szárazföldi állatok vagy növények rovására, kárára állítsuk elô. Fontos, hogy egy beruházás fenntarthatósága ne legyen drágább, mint amennyibe a kivitelezése került.

Láthatólag, nem készült föl az ország arra, hogy a következô évtizedekben visszaszorulnak az erdôk világszerte. Csökkennek az ivóvízbázisok a világ különbözô pontjain, ezért Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy az ivóvízkészlete miatt felértékelôdik a szerepe. Nálunk ugyanis – a Kárpát-medence "lavórjellege" miatt – óriási mennyiségű és jó minôségű édesvíz található. Ennek mértéke oly nagy, hogy hirtelen nagyon fontos stratégiai értéke lesz Magyarországnak.

A regionális fejlesztési tervekben hol lehet felfedezni a fenntartható fejlôdést a megújuló energia területén?

A Dél-alföldi régióban az elôzô idôszak tervezéseikor erre nem fektettek túl nagy hangsúlyt. A megújuló energiák felhasználása a Nemzeti Fejlesztési Terv 2-ben nem képvisel túl jelentôs mértéket, mindössze talán 110 milliárd forint körüli európai uniós támogatást nyerhetnek el a pályázók.

A megújuló energiákkal kapcsolatban tudjuk, hogy Magyarország gazdag geotermikus hô kincsekben is. Ha ezt sikerülne kiaknázni, akkor jelentôsen csökkenne az energiafüggésünk a földgáztól, illetve más fosszilis energiaforrásoktól.

Bács-Kiskun megyében kiemelt szerepet kap a biogazdálkodás. Milyen intézkedéseket terveznek, hogy erôsítsék ezt az iparágat megyei szinten?

Ha Magyarország az agrárprogramjait és adottságait komolyan venné, akkor a biogazdálkodást erôsítené, segítené, ezért ez a terület hazánk egyik sikerágazatává válna. Nem beszélve arról, hogy ebbôl a magyar egészségügy is profitálna, mert a minél kevesebb vegyszer felhasználásával megtermelt növényekkel takarmányozott állatok fogyasztása révén sokkal egészségesebb nemzedékek nôhetnének fel. Ismerjük a mondást: amit eszel, az leszel.
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat VIII. évfolyam 5. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés