Nyomtatott lap megrendelése
1 darab újság (790 Ft)
1 éves előfizetés - 6 lapszám (4.140 Ft)
Kijelölések törlése
Online lap megrendelése
1 hónap (550 Ft)
1/2 éves előfizetés (1.500 Ft)
1 éves előfizetés (2.400 Ft)
Kijelölések törlése
Hozzászólás

A nagy karbon "üzlettevés"

Miklós Attila, 2008.07.03.
Nyilvánvalóan nem szeretjük magunkat korlátozni semmiféle fogyasztásban – pláne, ha kényszeríteni akarnak bennünket. Az elmúlt évek során egy új alternatíva, nevezetesen a környezettudatos életmód „divatba hozása” jelentette azt az aprócska, éppen hogy szárba szökkent kis dugványt, amely hitet és reményt adott mindannyiunk számára; megmenthetjük a Földbolygót, ha rendet teszünk a fejekben. Meg kell mondanom azonban, hogy a nemrég Budapesten tartott CO2-konferencián – melyet a Brit Nagykövetség és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet közösen szervezett – egészen más filozófiai megközelítést tapasztaltam.
Szögezzük le rögtön az elején: a szkepticizmus a szén-dioxid-kérdésben sem új keletű dolog. Tulajdonképpen nincs is ebben semmi különös. A közelmúltban például – e kezünkben tartott folyóirat jóvoltából – olvashattuk Olajos Péter kiváló cikkét arról a jelenségrôl, amit sajnálatos módon tapasztalhatunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett (pontosabban nem tett) európai intézkedésekrôl (A nagy karbon semmittevés.

Ma & Holnap, 2008. VIII. évfolyam 2. szám). A szerzô rámutat arra, hogy nemcsak az importfüggôség (energiahordozók és ipari termékek), hanem a fogyasztói magatartás is komoly szerepet játszik ebben a problémakörben. Arról van szó, hogy nem elegendô ma már a technológiára bízni a megoldást; a szolgáltatások, a termelés mértéke ugyanis elsôsorban a "megrendelôi" igényszint függvénye, ez utóbbi kimenetele pedig, ugyebár, a mi életmódunkban keresendô.

A vezetô szakértôk azonban ismét régi fényében látják a világot. Ezt bizonyítván, a szigetország kormányzatának és gazdasági szereplôinek jelentôs személyiségei képviselték a budapesti konferencián új találmányukat, az úgynevezett CCS-technológiát (Carbon Capture and Storage). Lényege, hogy a szén-dioxidot egyszerűen bevezetik a föld alá, még mielôtt az ipari termelés által a levegôbe kerülne. És ez még mind semmi!

Lehetôség szerint ugyanis a nagyobb részét egyenesen a tengerfenék alá vezetnék, mi pedig észre sem vennénk az egészet, ráadásul gázvezetékrendszer kiépítésével a művelet szállítása is biztosított volna. Pofonegyszerű, igaz? Kockázat? Persze, van egy kicsi, de hát mire valók a bankok? A tervek szerint ugyanis a horribilis pénzügyi fedezet (a szokásos mérnöki zsenialitással kiegészülve) garantálja, hogy amit behordtunk, az ott is marad. Legalábbis ezer évre. Sajnos a konferencián tulajdonképpen ezek rövid ismertetésével vége is volt a környezetvédelemnek. Térjünk tehát a lényegre, vagyis az üzletre.

Ide a pénzt!

Úgy tűnik, jól járnak a befektetôk, hiszen a CCS-ben annyira bízik a brit kormány, hogy önerô sem szükségeltetik majd a beruházás fedezéséhez. Nincs másról szó, mint hogy a technológiát az Egyesült Királyság kormánya száz százalékban kívánja finanszírozni a pályázatokon gyôztes cégek számára. És ennél még többet is nyújt: tekintettel az erôművek hatásfok-csökkenésére, még a kiesô bevételt is kompenzálja. De vajon mi lehet ennek az elképesztô lelkesedésnek az oka?
Részlet.
A cikk teljes terjedelemben elolvasható :
Ma & Holnap folyóirat VIII. évfolyam 3. szám-ban, vagy online előfizetéssel.
BejelentkezésElőfizetés
Legolvasottabb cikkeink
Magvas gondolatok:  liszt, ami nem búza

Magvas gondolatok: liszt, ami nem búza

Néhány héttel ezelõtt vettem teljes kiõrlésû tönkölylisztet. Végignézve a különbözõ...
Tovább a teljes cikkre
Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

Városfejlesztés ma és holnap, avagy hogyan legyen Budapestből a jövő zöld városa

2012. április 21-én, a Construma társrendezvényeként került sor a Ma&Holnap magazin...
Tovább a teljes cikkre
Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Közbeszerzési kiírások az e+e hulladékok gyűjtésére, kezelésére

Újabb – összesen nettó 1,267 milliárd forint keretösszegû – nyilvános...
Tovább a teljes cikkre
Tengeri szélerőművek

Tengeri szélerőművek

Köztudott, hogy Magyarország nem tartozik a szélenergia nagyhatalmak közé. Habár már nálunk...
Tovább a teljes cikkre
Helyünk a világban

Helyünk a világban

2012 nyár eleje sûrû programot kínált a zöld témák iránt érdeklõdõknek. Három...
Tovább a teljes cikkre
Új utakon a hulladékgazdálkodás

Új utakon a hulladékgazdálkodás

Sok új, a hétköznapokban is jól hasznosítható információval térhetett haza az a...
Tovább a teljes cikkre
Előfizetés